ProBodul.Net je projekt LAG-a Kvarnerski otoci koji je proveden sa svrhom osvješćivanja učenika, roditelja i nastavnika o pozitivnim i negativnim aspektima medija u suvremenom društvu. Naime, u današnje vrijeme djeca se u sve ranijoj dobi počinju služiti internetom koji postaje njihovo osnovno sredstvo socijalizacije – razmjene informacija i razvoja međusobnih odnosa, ali istovremeno donosi i niz rizika: pojavu elektroničkog nasilja i govora mržnje na internetu, stvaranje teže kontroliranih uvjeta koji omogućuju dječju pedofiliju, mogućnost razvijanja ovisnosti o elektroničkim medijima te, općenito, zdravstvene probleme povezane s prekomjernom uporabom elektroničkih uređaja i medija.

Jeste li znali?
IZLOŽENOST
53,5% od jedan do tri sata dnevno vikendom (9-17, EUKO, 2017)
25% na internetu više od 5 sati vikendom (9-17, EUKO, 2017)
50% mladih na društvenim mrežama za vrijeme nastave (PZZDGZ, 2013) 14 sati tjedno uz video igrice (Bilić, 2010)
93% u dobi od 11-18 ima profil na društvenim mrežama (PZZDGZ)
1/10 razgovara s bližnjima kada naiđu na uznemirujući sadržaj
Svako četvrto dijete u dobi 15-17 susrelo se uživo s osobom koju su upoznali online.

Stoga je ovaj projekt, putem posebnih radionica medijske pismenosti namijenjenim učenicima, ali i njihovim roditeljima i nastavnicima, ukazao na utjecaj koji medijski sadržaji mogu imati na ponašanje djece i mladih, a koji može dovesti i do poteškoća u školskom i obiteljskom životu, ali i do širenja govora mržnje u društvenom kontekstu.
Projekt je proveden u razdoblju od 5. do 30. studenog 2018. godine, na području 3 otoka, u 6 različitih osnovnih škola: OŠ „Maria Martinolića“ Mali Lošinj, OŠ „Frane Petrića“ Cres, OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk, OŠ „Fran Krsto Frankopan“ Krk – PŠ Baška, OŠ Omišalj, te OŠ Malinska – Dubašnica. U svakoj od 6 osnovnih škola održano je po jedno predavanje za svaku od tri ciljane skupine, odnosno ukupno 18 predavanja.
Projekt je organizirao LAG Kvarnerski otoci, a sufinancirala ga je Agencija za elektroničke medije te općina Baška, grad Cres, općina Malinska- Dubašnica te grad Krk i Mali Lošinj.

I za kraj mali korisni savjeti:

1. Pronađite vrijeme ako vam je stalo!

2. Odvojite prvi dan samo pet minuta za obitelj (bez ometanja)

3. Postanite informatički pismeni.

4. Upoznajte roditelje djetetovih prijatelja.

5. Računalo premjestite u boravak, da ga svi vide.

6. Držite telefone na zajedničkom mjestu.

7. Upoznajte svoje dijete s pravilima ponašanja na internetu.

8. Djeca uče gledajući vaše ponašanje.

9. Ne dajte da itko ugrozi vaše povjerenje.

10. Držite ih za ruku što duže možete