GRAD CRES

Grad Cres nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji te s površinom od 290 km² obuhvaća najveći dio istoimenog  otoka Cresa koji je, zajedno s otokom Krkom, najveći jadranski otok. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine na području Grada Cresa živi 2.959 stanovnika, a gustoća naseljenosti je oko 10 stanovnika po km².

Grad Cres sastoji se od 26 naselja, to su: Beli, Cres, Dragozetići, Filozići, Grmov, Ivanje, Loznati, Lubenice, Mali Podol, Martinšćica, Merag, Miholašćica, Orlec, Pernat, Porozina, Predošćica, Stanić, Stivan, Sveti Petar, Valun, Važminec, Vidovići, Vodice, Vrana, Zbičina i Zbišina.

Najznačajnije kulturno-povijesne građevine u Cresu su: troja gradska vrata, Bragadina, Marcela i vrata Sv. Mikule iz 16. st., Okrugla, ugaona kula na sjeverozapadnom dijelu grada, Crkva Sv. Izidora iz 12. st., niz gotičkih, kasnogotičkih i renesansnih crkvica i crkava od kojih je najznačajnija crkva Sv. Marije Snježne iz 16. st. i zvonikom iz 18. st., gradska lođa sa stupom sramote, Franjevački samostan iz približno 1300 g. s crkvom Sv. Franje iz 14. st. i zvonikom iz 18. st., ženski benediktinski samostan iz 15. st., palača obitelji Petris iz 15. st. u kojoj je smješten muzej i niz drugih renesansnih palača creskih plemenitih obitelji.

Kao posebnu zanimljivost treba istaći prirodnu neobičnu pojavu slatkovodnog jezera Vrana, površine 5,75 četvornih kilometara, zapremine oko 220 milijuna m3. Razina slatkovodnog jezera je iznad razine okolnog mora, a njegovo dno ispod morske razine na dubini od 74m.

Veliko bogatstvo biljnog (oko 1300 vrsta) i životinjskog svijeta, s izuzetnim brojem endemskih i reliktnih vrsta predstavlja pravi izazov za zaljubljenike u prirodu. Na Cresu je također jedno od posljednjih staništa vrlo rijetke ptice – bjeloglavog supa. Nakon višegodišnjih znanstvenih istraživanja dvije kolonije na otoku Cresu u kojima obitavaju proglašene su “specijalnim ornitološkim rezervatima”.