Odbrojavamo sitno!

Radionica „Primjeri dobre prakse povezivanja lokalnih proizvođača i ugostitelja“ pod vodstvom Đurđice Šimičić održati će se u četvrtak, 20. veljače 2025. na Malom Lošinju, u muzeju Apoksiomen, u vremenu od 9,30 do 13 sati.

Sudionici će na radionici moći čuti pobliže o održivom turizmu i samom povezivanju lokalne proizvodnje s turističkom ponudom uz primjere dobre prakse, o važnosti autentičnosti i iskustvenom turizmu kao ključu uspjeha, kao i o primjerima najboljih praksi i samim razlozima uspjeha, umrežavanju, digitalizaciji i mjerenju uspjeha.

Na radionici će biti izloženi i neki primjeri dobre prakse, odnosno autohtoni proizvodi lokalnih proizvođača OPG Novak, Miomirisni vrt, Vina Komadina, te neizostavni Lošinjski krokant „Crocantessa“.

OPG Novak njeguje tradiciju pčelarstva i proizvodnje meda više od 30 godina. Proizvode i maslinovo ulje vrhunske kvalitete, a oba lokalna proizvoda nagrađivana su medaljama za kvalitetu na međunarodnim razinama maslinara i poljoprivrednika.

Miomirisni otočki vrt na jednom mjestu prikazuje lošinjsko miomirisno bogatstvo gdje se uzgajaju autohtone biljke od kojih nastaju razni proizvodi iz miomirisne radionice poput raznih marmelada, džemova, sapuna, melema, balzama, likera, kolačića, čajeva, miomirisnih rukotvorina i suvenira. Osim autohtonih proizvoda, miomirisni otočki vrt nudi i razna događanja – izlete, radionice, izložbe, kušaonice, igraonice, šetaonice, škole u prirodi, mirisoterapija i sl.

Vina Komadina vina su vrhunske kvalitete grožđa s vinograda Punte Križa. Sorta crnog vina  lošinjskog podrijetla sansigot i syrah, vina su koja će opiti svim okusima podneblja Malog Lošinja.

Lošinjski krokant „Crocantessa“ tradicionalna je slastica lošinjskih kapetana koja se priprema za svečane prigode. Napravljen od nekad dragocjenog šećera i badema, simbol je bogatstva i prosperiteta, a izrađen je na više katova koji se razbijaju za sreću u jeku slavlja. Lošinjski Crocantessa kreker izrađen je isključivo ručno, na tradicionalan način i prema vlastitoj obiteljskoj recepturi, a upakiran i pripremljen na način da se može razbiti za sreću gdje god u svijetu.

Veselimo se vidjeti, čuti i okusiti najbolje primjere prakse Malog Lošinja!